Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος: η  σύγχρονη θεραπευτική επιλογή

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη στη ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας έδωσε μοναδική ώθηση στην υπο-ειδικότητα αυτή της χειρουργικής, επιτρέποντας να αντιμετωπιστεί με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα ακόμη και η πιο σύνθετη μορφή κήλης.

Τι είναι η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Η κήλη είναι μία από τις πιο γνωστές παθολογικές οντότητες, λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισής της. Μια κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα δημιουργείται όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει, «τρυπώντας» το κοιλιακό τοίχωμα, μέσω ενός αδύναμου σημείου του. Η προβολή αυτή είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική διόγκωση που αναγνωρίζεται στο δέρμα (εξόγκωμα). Η εμφάνιση της κήλης οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως :

  • Άρση βάρους και έντονη σωματική δραστηριότητα
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Έντονος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα

Ποια συμπτώματα προκαλεί μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα ;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα εξαρτώνται από τη θέση της κήλης και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί μια κήλη, είναι:

  • Εξόγκωμα στη θέση της κήλης
  • Ενόχληση, αίσθημα βάρους ή πόνο, ιδίως στις δραστηριότητες και τη βάδιση
  • Προοδευτική διόγκωση της κήλης
  • Αίσθημα ή ήχος βορβορυγμών («γουργουρητών»), όταν το περιεχόμενο της κήλης είναι τμήμα εντέρου

Οι επιπλοκές επίσης δεν είναι ασυνήθεις. Η περίσφιξη αποτελεί τη συχνότερη και σοβαρότερη επιπλοκή κατά την οποία το σπλάχνο που περιέχεται στην κήλη εγκλωβίζεται ισχυρά εκτός του κοιλιακού τοιχώματος και στραγγαλίζεται, με αποτέλεσμα την επαπειλούμενη νέκρωσή του.

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική επιλογή για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση της πάθησης. Η επέμβαση στοχεύει στην ανάταξη του περιεχομένου της κήλης (συνηθέστερα εντέρου) στη φυσιολογική ενδοκοιλιακή του θέση αλλά και στη διόρθωση του χάσματος και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του κοιλιακού τοιχώματος, με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος.

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής διόρθωσης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Όχι μόνο προσφέρει το πλεονέκτημα της ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας ακόμη και στις πιο σύνθετες μορφές κηλών, αλλά επιτρέπει την εφαρμογή καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών οι οποίες δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν επιτυχώς με τη λαπαροσκοπική και την ανοικτή προσέγγιση.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η ρομποτική χειρουργική προσέγγιση;

Η ρομποτική χειρουργική έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Η χρήση ρομποτικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας έχει επιτρέψει την εφαρμογή σύνθετων χειρουργικών τεχνικών αποκατάστασης με ελάχιστα επεμβατικά μέσα. Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από μία βασική κεντρική μονάδα με τέσσερις, ευέλικτους ρομποτικούς βραχίονες, ενώ ο έλεγχος διενεργείται από μια περιφερική κονσόλα. Στους βραχίονες προσαρμόζονται ειδικά αρθρωτά χειρουργικά εργαλεία και μία κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας. Ο χειρουργός πραγματοποιεί όλους τους χειρουργικούς χειρισμούς μέσω της κονσόλας ελέγχου από όπου έχει λεπτομερή, ευκρινή, μεγενθυμένη και τρισδιάστατη όραση. Οι καθοδηγούμενες χειρουργικές κινήσεις διενεργούνται μέσω ειδικών χειριστηρίων (joysticks) και αναπαράγονται λεπτομερώς από τους ρομποτικούς βραχίονες, μέσα από ένα εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η ρομποτική χειρουργική τεχνική στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

  • Η επέμβαση διενεργείται μέσα από μικρές τομές και με λεπτομερείς, ελάχιστα επεμβατικούς χειρισμούς των ρομποτικών εργαλείων, εκμηδενίζοντας τον τραυματισμό υγιών ιστών
  • Η τρισδιάστατη εικόνας υψηλής ευκρίνειας του ρομποτικού συστήματος επιτρέπει στον εξειδικευμένο χειρουργό να αναγνωρίζει με εξαιρετική λεπτομέρεια τις ανατομικές δομές στο χειρουργικό πεδίο
  • Τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία προσφέρουν μεγάλη ευελιξία κινήσεων, με εύρος κίνησης 360 μοιρών
  • Επιτρέπει την αποφυγή τομών (ανοικτή χειρουργική) ακόμη και σε μεγάλες, σύνθετες ή υποτροπιάζουσες κήλες
  • Επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης ολικώς εξωπεριτοναϊκά (eTEP τεχνική), εκτός δηλαδή της κοιλίας και την τοποθέτηση μεγάλων πλεγμάτων, χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, γεγονός που ελαττώνει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών
  • Σχετίζεται με ταχύτατη μετεγχειρητική αποκατάσταση και ανάρρωση του ασθενή, ενώ συχνά η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία
  • Δεν απαιτείται συνήθως τοποθέτηση παροχετεύσεων
  • Σχετίζεται με ελάχιστο πόνο και απώλεια αίματος
  • Συνδέεται με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί πλέον την επιλογή εκλογής για την αποκατάσταση ιδίως των σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, ωστόσο η επέμβαση πρέπει να διενεργείται μόνο από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς. Η εκπαίδευση και μακρόχρονη εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού (abdominal wall surgeon) αποτελούν προϋποθέσεις για την ασφαλή χειρουργική ρομποτική διαδικασία.