Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και στα δύο φύλα παγκοσμίως. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η διάγνωση του ΚΠΕ μειώνεται σημαντικά μέχρι και 80 % χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο που βασίζεται στη χρήση της κολονοσκόπησης. Πιο συγκεκριμένα, με την κολονοσκόπηση είναι εφικτή η πρώιμη ανίχνευση και αφαίρεση πολυπόδων από το παχύ έντερο, που αποτελούν συνήθως προκαρκινικές βλάβες και το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ο ΚΠΕ.
Με βάση επιδημιολογικές μελέτες και τα οικονομικά της υγείας, έχουν προκαθοριστεί, τόσο η ηλικία έναρξης προσυμπωματικού ελέγχου στο γενικό πληθυσμό (άτομα με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης ΚΠΕ), όσο και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ δύο συνεχόμενων κολονοσκοπήσεων. Τα ανωτέρω μεσοδιαστήματα αποκτούν μεγαλύτερη αξία, δηλαδή μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα να διαφύγει ένας καρκίνος (ενδιάμεσος καρκίνος), όταν η ποιότητα της κολονοσκόπησης είναι υψηλή.
Πότε η κολονοσκόπηση είναι πιο αξιόπιστη
Η ποιότητα της κολονοσκόπησης, δηλαδή το πόσο αξιόπιστη είναι, μεταξύ άλλων εξαρτάται και από την εμπειρία του ενδοσκόπου και από την ικανότητά του να ανιχνεύει ακόμα και μικρές βλάβες (πολύποδες) που μπορεί δυνητικά να εξελιχτούν σε καρκίνο. Το ποσοστό των ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται τουλάχιστον ένα αδένωμα (δυνητική κακοήθεια) κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης (ADR) από τον ενδοσκόπο είναι ένας σημαντικός δείκτης ποιότητας στη κολονοσκόπηση και όσο πιο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο ποιοτική είναι η κολονοσκόπηση.
Από την άλλη κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορεί να ανευρεθούν στο παχύ έντερο εντελώς αθώες βλάβες. Σε αυτές δεν απαιτείται ούτε καν παρακολούθηση, ενώ η αφαίρεση και ιστολογική τους διάγνωση, μόνο οικονομική επιβάρυνση και απώλεια χρόνου επιφέρουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση
Η τεχνητή νοημοσύνη - Artificial Intelligence (AI) βασίζεται σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που λαμβάνει εξωτερικά δεδομένα, όπως εικόνες και αναγνωρίζει και χαρακτηρίζει τη μορφή τους. Πιο συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση της TN στην κολονοσκόπηση είναι δυνατή η αναγνώριση και ο χαρακτηρισμός πολυπόδων σε καλοήθεις ή κακοήθεις πολύποδες σε πραγματικό χρόνο. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης σε περίπτωση παρουσίας ακόμα και ενός μικρού ή επίπεδου πολύποδα, ο ενδοσκόπος μπορεί να ειδοποιηθεί μέσω ενός οπτικού και παράλληλα ηχητικού σήματος, να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε κάποιο ύποπτο σημείο του παχέος εντέρου και να πάρει εκείνη τη στιγμή θεραπευτικές αποφάσεις. Σε περίπτωση δυνητικά κακοήθους βλάβης να προχωρήσει σε αφαίρεσή της και αντίστοιχα σε περίπτωση καλοήθους βλάβης να συνεχίσει την εξέταση χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε άσκοπες παρεμβάσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης GI Genius που χρησιμοποιείται στο Metropolitan General, μπορεί να αυξήσει την αξιοπιστία της κολονοσκόπησης μιας και αυξάνει το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR), και μειώνει σημαντικά το ποσοστό του ενδιάμεσου ΚΠΕ, δηλαδή του καρκίνου που εμφανίζεται μεταξύ των διαστημάτων κολονοσκοπήσεων. Χρησιμοποιώντας προηγμένη οπτικοποίηση και επισημαίνοντας πιθανές βλάβες σε πραγματικό χρόνο, έχει τη δυνατότητα να κάνει το χαρακτηρισμό των πολυπόδων και να προδικάσει με μεγάλη ακρίβεια τον τύπο του πολύποδα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύστημα ΤΝ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την εμπειρία του ενδοσκόπου αλλά έρχεται ως συμπληρωματικό μέσο να καταστήσει τον ενδοσκόπο πιο αποτελεσματικό και γρήγορο στη λήψη ορθών θεραπευτικών αποφάσεων.
Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και μαζί με αυτόν και το προσδόκιμο επιβίωσης τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου θα επεκταθούν επιβαρύνοντας τα οικονομικά της υγείας. Σε αυτό το πεδίο η ΤΝ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο περιορίζοντας τις άσκοπες δαπάνες και λαμβάνοντας ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο δίπλα στον ικανό ενδοσκόπο και προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής.
Υπερσύγχρονο Ενδοσκοπικό τμήμα στο Metropolitan General
Στο Eνδοσκοπικό τμήμα του Νοσοκομείου Metropolitan General γίνεται ενδελεχής διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση όλου του φάσματος των παθήσεων του πεπτικού συστήματος με τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων της διαγνωστικής και επεμβατικής Γαστρεντερολογίας.
Πιο συγκεκριμένα στο Ενδοσκοπικό Τμήμα διενεργούνται:
- Ενδοσκοπήσεις πεπτικού που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα της κλασικής διαγνωστικής ενδοσκόπησης, όπως την οισοφαγο-γαστρο-δωδεκαδακτυλοσκόπηση, την ορθοσκόπηση, τη σιγμοειδοσκόπηση, την ολική κολονοσκόπηση και την ειλεοσκόπηση
- Πιο εξειδικευμένες τεχνικές, όπως ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου με ασύρματη κάψουλα, εντεροσκόπηση καθώς και ληκυθοσκόπηση (pouchoscopy) σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική κολεκτομή με σχηματισμό ληκύθου από λεπτό έντερο (pouch)
- Ενδοσκοπήσεις πεπτικού που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα της σύγχρονης επεμβατικής ενδοσκόπησης στη Γαστρεντερολογία, όπως την πολυποδεκτομή με την τεχνική EMR/ESD, την ενδοσκοπική αιμόσταση, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, την ενδοσκοπική διαστολή στενώσεων, την ενδοσκοπική τοποθέτηση stent, τον καυτηριασμό με APC για αντιμετώπιση κονδυλωμάτων, τη θερμοκαυτηρίαση για αντιμετώπιση οισοφάγου Barrett.